Saturday, August 7, 2010

Ramadhan Kareem


Kurang berapa hari sahaja lagi umat islam seluruh dunia akan menyambut kedatangan bulan yang mulia dan penuh dengan keberkatan iaitu bulan Ramadhan penghulu bagi segala bulan. Saya yakin bahawa kita semua telah mengetahui kelebihan beramal di dalam bulan Ramadhan ini. Tidak perlu untuk diperjelaskan lagi di sini. Mahu ataupun tidak untuk memperbanyakkan amalan itu semua terpulang kepada diri masing-masing. Cuma ingin saya ingatkan diri ini dan juga sahabat semua bahawa amatlah rugi bagi mereka yang tidak memanfaatkan bulan Ramadhan ini sebaiknya dengan memperbanyakkan amalan kebaikan. Nak harapkan bulan-bulan yang lain belum tentu lagi kita mampu untuk melakukannya. Jadi jangan sia-siakan peluang yang diberikan kepada kita. Jadikan bulan Ramadhan ini sebagai bulan tarbiyah untuk diri kita lebih dekat dengan Allah. Persiapkanlah diri kita semua agar lebih bersedia untuk menempuhi madrasah Ramadhan ini. Sabda Rasulullah yang bermaksud

“Barangsiapa berpuasa pada bulan Ramadhan kerana keimanannya dan kerana mengharap redho Allah, maka akan diampunkan dosa-dosanya yang lalu"

Sebelum saya mengundur diri untuk post kali ini suka untuk saya titipkan bersama khutbah Rasulullah menyambut Ramadhan yang dicopy dari nurudin.jauhari.net. Moga kita dapat mengambil pelajaran dari apa yang dikatakan insyaALLAH.

Wahai manusia! Sungguh telah datang pada kalian bulan Allah dengan membawa berkah, rahmat dan maghfirah. Bulan yang paling mulia disisi Allah. Hari-harinya adalah hari-hari paling utama. Malam-malamnya adalah malam-malam yang paling utama. Jam demi jamnya adalah jam-jam paling utama. Inilah bulan ketika kamu diundang menjadi tamu Allah dan dimuliakan-Nya. Di bulan ini nafas-nafasmu menjadi tasbih, tidurmu adalah ibadah, amal-amalmu diterima, dan doa-doamu dimakbulkan. Bermohonlah kepada Allah Rabbmu dengan niat yang tulus dan hati yang suci agar Allah membimbingmu untuk melakukan puasa dan membaca kitab-Nya. Celakalah orang yang tidak mendapat ampunan Allah di bulan yang agung ini. Kenanglah dengan rasa lapar dan hausmu, kelaparan dan kehausan di hari kiamat.

Bersedekahlah kepada kaum fakir dan miskin. Muliakanlah orang-orang tuamu, sayangilah yang muda, sambunglah tali persudaraanmu, jaga lidahmu, tahan pandanganmu dari apa yang tidak halal kamu memandangnya, dan pendengaranmu dari apa yang tidak halal kamu mendengarkannya. Kasihanilah anak-anak yatim, nescaya dikasihi manusia anak-anak yatimmu. Bertaubatlah kepada Allah dari dosa-dosamu. Angkatlah tangan-tanganmu untuk berdoa pada waktu solatmu karena itulah saat-saat yang paling utama ketika Allah Azza wa Jalla memandang hamba-hambanya dengan penuh kasih : Dia menjawab mereka ketika mereka menyeru-Nya, menyambut mereka ketika mereka memanggil-Nya, dan mengabulkan mereka ketika mereka berdoa kepada-Nya.

Wahai manusia! Sesungguhnya diri-dirimu tergadai kerana amal-amalmu, maka bebaskanlah dengan istighfar. Punggung-punguggmu berat kerana beban (dosamu), maka ringankanlah dengan memanjangkan sujudmu. Ketahuilah! Allah Ta’ala bersumpah dengan segala kebesaran-Nya bahwa Dia tidak akan mengazab orang-orang yang solat dan sujud, dan tidak akan mengancam mereka dengan neraka pada hari manusia berdiri dihadapan Rabb Al-’Alamin.

Wahai manusia! Barangsiapa diantaramu memberi buka kepada orang-orang Mukmin yang berpuasa di bulan ini, maka disisi Allah nilainya sama dengan membebaskan seorang budak dan ia diberi ampunan atas dosa-dosanya yang lalu.

Sahabat-sahabat bertanya:

Ya Rasulullah!Tidaklah kami semua mampu berbuat demikian.” Rasulullah meneruskan: Jagalah dirimu dari api neraka walaupun hanya dengan sebiji kurma. Jagalah dirimu dari api neraka walaupun hanya dengan seteguk air.Wahai manusia! Siapa yang membaguskan akhlaknya di bulan ini ia akan berhasil melewati sirath pada hari ketika kaki-kaki tergelincir. Barang siapa yang meringankan pekerjaan orang-orang yang dimiliki tangan kanannya (pegawai atau pembantu) di bulan ini, Allah akan meringankan pemeriksaan-Nya di hari Kiamat. Barang siapa menahan kejelekannya dibulan ini, Allah akan menahan murka-Nya pada hari ia berjumpa dengan-Nya. Barangsiapa memuliakan anak yatim di bulan ini, Allah akan memuliakannya pada hari ia berjumpa dengan-nya.

Barangsiapa menyambungkan tali persudaraan (silaturahmi) di bulan ini, Allah akan menghubungkan dia dengan rahmat-Nya pada hari ia berjumpa dengan-Nya. Barangsiapa memutuskan kekeluargaan di bulan ini, Allah akan memutuskan rahmat-Nya pada hari ia berjumpa dengan-Nya. Barangsiapa melakukan shalat sunat di bulan ini, Allah akan menuliskan, Allah akan menuliskan baginya kebebasan dari api neraka. Barangsiapa melakukan solat fardhu baginya adalah ganjaran seperti melakukan 70 solat fardhu dibulan yang lain.

Barang siapa memperbanyak selawat kepadaku di bulan ini, Allah akan memberatkan timbangannya pada hari ketika timbangan meringan. Barangsiapa pada bulan ini membaca satu ayat Al-Quran, ganjarannya sama seperti mengkhatam Al-Qur’an pada bulan-bulan yang lain.

Wahai manusia! sesungguhnya pintu-pintu syurga dibukakan bagimu, maka mintalah kepada Tuhanmu agar tidak akan pernah menutupkannya bagimu. Pintu-pintu neraka tertutup, maka mohonlah kepada Rabbmu untuk tidak akan pernah dibukakan bagimu. Syaitan-syaitan terbelenggu, maka mintalah agar ia tak lagi pernah menguasaimu.

Amirul Mukminin k.w. berkata, Aku berdiri dan berkata, Ya Rasulullah! Apa amal yang paling utama dibulan ini?

Jawab Nabi: Ya Abal Hasan! Amal yang paling utama di bulan ini adalah menjaga diri dari apa yang diharamkan Allah.

# Selamat hari Lahir 24 buat sahabat lama saya saudara Abu Dzar Adanan. Moga terus berada dalam rahmat Allah dan berjaya di dunia & akhirat.

26 Sya'ban 1431 - 7 Ogos 2010
10.09 a.m
Awwal Nuhas, Tanta , Mesir

One response to “Ramadhan Kareem”

Tukang cerita said...

selamat menyambur ramadan yang mulia ajim.....

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...